20.6 C
Athens
18/05/2025
tvattica.gr
919b1cc1f311cf6f8878e288cf4195e2 no watermark 1
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Η Ελλάδα στο Περιθώριο των Ραγδαίων Διεθνών Εξελίξεων

Κοινοποίηση

Η Κριτική του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας

Σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική. Με τον τίτλο «Που πάμε;», ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια επικίνδυνη και προκλητική γωνία του διεθνούς σκηνικού.

Όπως επισημαίνει, «οδηγούμαστε σε μία, εάν όχι de jure, τουλάχιστον σε μία de facto αλλαγή συνόρων». Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα καθίσταται «παντελώς απούσα» μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. «Ο Ελληνισμός είναι υπό πίεση σε όλα τα μέτωπα», τονίζει, προειδοποιώντας για την υποχώρηση της χώρας στα εθνικά της θέματα.

Στο άρθρο του, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «μία πολιτική άκρατου κατευνασμού» απέναντι στην Τουρκία και εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την αμυντική συνεργασία της Γερμανίας και της Ιταλίας με την Τουρκία. Η έλλειψη σθεναρής αντίδρασης από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη σε αυτές τις παραβιάσεις ενισχύει το αίσθημα ανησυχίας για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Οι Διεθνείς Εξελίξεις και η Θέση της Ελλάδας

Σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στον διεθνή χώρο, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι το διεθνές σύστημα αλλάζει, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναδυόμενος γεωπολιτικός χάρτης περιλαμβάνει και άλλους παίκτες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, και η Τουρκία, οι οποίοι εμφανίζονται πιο ελεύθεροι από πριν να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Αυτό το περιβάλλον, όπως τονίζει, είναι ερμηνεύσιμο ως «γεωπολιτική τέλεια καταιγίδα» με την Ελλάδα να έχει «εγκαταλείψει» την εθνική της εξωτερική πολιτική. Παρούσες οι ευκαιρίες, η κυβέρνηση φαίνεται να μην τις εκμεταλλεύεται, κάτι που ενισχύει την αίσθηση της ανησυχίας.

Αντίκτυποι στις Σχέσεις με Γερμανία και Ιταλία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία, όπου εκφράστηκε «πολιτικός κυνισμός» από τον Γερμανό καγκελάριο Μερτς, ο οποίος ζητούσε αμυντική συνεργασία με την Τουρκία. Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η Γερμανία, παρά τις κατηγορίες που έχει απευθύνει στην Τουρκία, προχωρά σε στρατηγικές συνεργασίες που παρακάμπτουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στη συνάντηση με την Ιταλία, τονίζοντας τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε παραβιάσεις και συμφωνίες που επηρεάζουν την Ελλάδα άμεσα. Αυτή η στρατηγική αδράνειας ενισχύει την εικόνα της χώρας ως «απόντος» από τις σημαντικές διεθνείς εξελίξεις.

Συμπέρασμα της Πολιτικής Σκέψης

Η κριτική του κ. Σαμαρά καταλήγει σε μια σαφή προειδοποίηση ότι η τρέχουσα πολιτική εξωτερικής πολιτικής δεν αντανακλά τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Εκφράζει την ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν απολαμβάνει τον σεβασμό που της αναλογεί εξαιτίας της απουσίας της από τις γεωπολιτικές διεργασίες και την ήπια στάση που τηρεί σε σοβαρά θέματα.

Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε προκλήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε, ειδικά καθώς η διεθνής συγκυρία συνεχίζει να είναι απρόβλεπτη και ανταγωνιστική. Η ανάγκη για μια ενεργητική και δυναμική πολιτική εξωτερικών σχέσεων είναι επιτακτική περισσότερο από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Κιρ Στάρμερ ως σύγχρονος Ουίνστον Τσόρτσιλ με καπέλο και πούρο συμβολίζει τη νίκη

user 3

Τραμπ Επιβάλλει Δασμούς 100% σε Ξένες Ταινίες για την Προστασία της Αμερικανικής Βιομηχανίας Κινηματογράφου

user 3

Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς απαντούν σε επιχειρηματία με αφορμή το εξώδικο τους καλούν σε ταπεινότητα μετά την ήττα

user 3

Με Δράσεις για Καλύτερες Θέσεις Εργασίας, Μισθούς και Ασφάλιση: Η Παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως στην Εργατική Πρωτομαγιά

user 3

Απελευθέρωση Ίνταν Αλεξάντερ: Νέα ενημέρωση από την οικογένειά του για τις προσεχείς ημέρες

user 3

Δήμος Βριλησσίων: Έκλεψαν…δέντρα και φυτά – Μήνυση κατέθεσε ο δήμαρχος

praktiki 2