24 C
Athens
09/05/2025
tvattica.gr
C7c765db0a8461c12ab2f78df3251ffe
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μυστικά του Ωκεανού: Το 99,999% του Παγκ[όσμιου Βυθού Μένει Αθέατο

Κοινοποίηση

Ανθρώπινες Γνώσεις για τον Ωκεανό: Το 99,999% του Παγκόσμιου Βυθού Αθέατο

Τα τελευταία 70 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν ερευνήσει οπτικά λιγότερο από το 0,001% του παγκόσμιου βυθού, η έκταση του οποίου αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο του μεγέθους του Βελγίου. Αυτό αποτελεί το βασικό εύρημα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances». Η ελλειπτική κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των ερευνών στον θαλάσσιο τομέα, προκειμένου να αποκαλυφθούν ενδείξεις σπουδαίων οικολογικών συστημάτων που παρέμειναν μέχρι σήμερα κρυμμένα.

Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στους Βαθιούς Ωκεανούς

Ο ωκεανός φέρει το βάρος των επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Αν και υπάρχουν πολλές γνώσεις σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τον αντίκτυπό της στην επιφάνεια της θάλασσας, λιγότερα είναι γνωστά για την επιρροή που ασκεί στον βαθύ ωκεανό, δηλαδή σε βάθος μεγαλύτερου των 200 μέτρων. Οι έρευνες και οι αναλύσεις αυτές είναι κρίσιμες, καθώς οι βαθύτεροι ωκεανοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο παγκόσμιο κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Δεδομένα και Γεωγραφικές Ανισότητες

Οι ερευνητές της μελέτης προέβησαν στη σύγκριση 43.681 καταγραφών από αποστολές υποβρυχίων που πραγματοποιήθηκαν από το 1958 έως σήμερα σε 14 χώρες, καθώς και σε 120 Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και στην ανοιχτή θάλασσα. Παρόλο που η ερεύνα έχει προχωρήσει, τα αποδεικτικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι μόνο το 0,001% του θαλάσσιου πυθμένα έχει καταγραφεί, τονίζοντας τις γεωγραφικές ανισότητες στην έρευνα. Σημαντικό ποσοστό των παρατηρήσεων προήλθε από περιοχές εντός 200 ναυτικών μιλίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς αυτές οι χώρες και η Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονται για το 97,2% των καταδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Η Ανάγκη για Αλλαγές στην Εξερεύνηση του Ωκεανού

Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 100.000 χρόνια προκειμένου να καταγραφεί πλήρως ο θαλάσσιος πυθμένας in situ. Αυτές οι εκτιμήσεις επισημαίνουν την ανάγκη για «μια θεμελιώδη αλλαγή» στον τρόπο που εξετάζουμε και κατανοούμε τον παγκόσμιο βαθύ ωκεανό. Η εξαιρετικά περιορισμένη έρευνα αποκαλύπτει την επείγουσα ανάγκη για νέες στρατηγικές που θα σχετίζονται με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και τη διεθνή συνεργασία προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το κρυφό και πολύτιμο οικοσύστημα του πλανήτη μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Amazon και η Λευκή Όσκαρ: Επίθεση και Δασμοί με Πρωταγωνιστή τον Τραμπ

user 3

Η Σαντορίνη Ανακάμπτει: Πρώτα Κρουαζιερόπλοια και Ομαλή Έναρξη Τουριστικής Σεζόν

user 3

Γυναίκες στο προσκήνιο: Ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας

user 3

Στο επίκεντρο η πλήρης αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη της Αττικής

praktiki 2

Επικοινωνία Γ. Γεραπετρίτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου ενόψει Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου

user 3

ΕΝΦΙΑ Αποκαλύψεις για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών και τις δόσεις αποπληρωμής

user 3