23.5 C
Athens
19/04/2025
tvattica.gr
Fc466d9df10435469f009d43bb47464e no watermark
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο James Webb ανακαλύπτει τον πιο απομακρυσμένο «δίδυμο» του Γαλαξία μας

Κοινοποίηση

Η Σημαντική Ανακάλυψη του Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει φέρει επανάσταση στην αστρονομία με την πρόσφατη ανακάλυψη ενός υποψήφιου γαλαξία, γνωστός ως Zhúlóng, που θεωρείται ο πιο απομακρυσμένος σπειροειδής γαλαξίας στο σύμπαν. Η ηλικία του υπολογίζεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και τα χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από ό,τι οι σύγχρονες θεωρίες μπορούν να εξηγήσουν.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το James Webb για να παρατηρήσουν το πρώιμο σύμπαν και ανακάλυψαν τυχαία τον Zhúlóng, ο οποίος παρουσιάζει ορατούς σπειροειδείς βραχίονες, έναν κεντρικό πυρήνα από παλαιά άστρα, και έναν δίσκο από νεογέννητα αστέρια. Λόγω της ομοιότητας του με τον δικό μας γαλαξία, οι ερευνητές τον ανακήρυξαν ως τον πιο μακρινό «δίδυμο» του Γαλαξία μας που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα.

Η ανίχνευση ενός τόσο ώριμου σπειροειδούς γαλαξία σε πρώιμη φάση της κοσμικής ιστορίας προκαλεί ερωτήματα και αμφισβήτηση των καθιερωμένων κοσμολογικών θεωριών. Αυτές οι θεωρίες υποστηρίζουν ότι γαλαξίες αυτού του μεγέθους απαιτούν δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν από συγχωνεύσεις μικρότερων γαλαξιών. Ο Zhúlóng προφανώς ακολουθεί μια διαφορετική πορεία εξέλιξης.

Επιπλέον, η έρευνα εκτιμά ότι ο δίσκος του Zhúlóng, στον οποίο παράγονται αστέρια, έχει διάμετρο περίπου 60.000 έτη φωτός, συγκριτικά με το πλάτος του δικού μας γαλαξία, που είναι 100.000 έτη φωτός, και περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες, σε σύγκριση με το 1,5 τρισεκατομμύριο του Γαλαξία μας.

Η Διαδικασία της Ανακάλυψης

Η αναγνώριση του Zhúlóng οφείλεται στην ικανότητα του JWST να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο από τα υπέρυθρα όργανα του, επιτρέποντας την παρατήρηση διαφορετικών περιοχών του διαστήματος ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης, Κριστίνα Γουίλιαμς, «Αυτός ο τρόπος μάς επιτρέπει να χαρτογραφούμε μεγάλες εκτάσεις του ουρανού, γεγονός που είναι κρίσιμο για την ανίχνευση τόσο σπάνιων και μαζικών γαλαξιών».

Η περίπτωση του Zhúlóng εντείνει μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην κοσμολογία γύρω από τον τρόπο σχηματισμού γαλαξιών και μαύρων τρυπών στο πρώιμο σύμπαν. Ενώ ο δικός μας γαλαξίας φαίνεται να χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια για να αποκτήσει την τρέχουσα μορφή του, ο Zhúlóng μπορεί να το έχει επιτύχει σε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως το James Webb αλλάζει ριζικά την αντίληψή μας για το πρώιμο σύμπαν» δήλωσε ο Πασκάλ Ούς, αναπληρωτής καθηγητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει πρόσθετες παρατηρήσεις με το James Webb και το επίγειο παρατηρητήριο ALMA στη Χιλή προκειμένου να μελετήσει σε βάθος τον «χνώμενο δίδυμο» του Γαλαξία μας.

Η σχετική μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, προσθέτοντας ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο στην εξερεύνηση του σύμπαντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ψήφισμα για τη συμμετοχή του Δήμου στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ και τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στις 28/2/2025 για τα δύο χρόνια από το Δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ

praktiki 1

Εντοπίστηκε ο 20χρονος Γρηγόρης που αγνοούνταν στην Αθήνα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού

user 3

Σταύρος Μπαλάσκας αποκαλύπτει τη μάχη για την επιμέλεια του παιδιού του από τον δεύτερο γάμο

user 3

Πέντε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βάλετε σε τάξη τη ζωή σας

praktiki 4

ΠΑΣΟΚ: Καμία λευκή επιταγή για πολυδάπανα εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς διαφάνεια και πληροφόρηση

user 3

Εορτολόγιο: Γιορτές και Εορτάζοντες της 22ας Μαρτίου 2025

user 3