Η Αντιμετώπιση της Ψηφιακής Μετάβασης από την Ελλάδα
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, συμμετείχε πρόσφατα στη Βαρσοβία στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EPSCO). Στο πλαίσιο αυτού του σημαντικού διαλόγου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη αγορά εργασίας.
Στη συνάντηση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση, την αφομοίωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και την ανάγκη για ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Επίσης, αναγνωρίστηκε η σημασία της προώθησης της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο, με ιδιαίτερη αναφορά στην κατανομή των γονεϊκών υποχρεώσεων.
Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε την δέσμευση της Ελλάδας για την επίτευξη της ισότητας μεταξύ των φύλων και την υποστήριξη των οικογενειών. Παρουσίασε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η άδεια πατρότητας, η γονική άδεια για θετούς γονείς και η προώθηση της ίσης αμοιβής για ίση εργασία. Ανέφερε επίσης την σταθερή δέσμευση της χώρας στη συνεχή βελτίωση των πολιτικών για την ισότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες. Επισήμανε πως η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης προσφέρει νέες ευκαιρίες, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για διαφάνεια, μη διάκριση και κοινωνικό διάλογο, που αποτελούν βασικούς πυλώνες για μία δίκαιη ψηφιακή μετάβαση.
Ο υφυπουργός τόνισε: «Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει ραγδαία τον κόσμο της εργασίας, είναι κρίσιμο οι κοινωνικοί εταίροι να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών και των μεθόδων εφαρμογής των νέων τεχνολογιών. Η Ελλάδα θεωρεί τον κοινωνικό διάλογο ως θεμελιώδη πυλώνα για τη δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ψηφιακή μετάβαση. Η ενδυνάμωση των συμμετοχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι η θητεία τους στον ψηφιακό κόσμο είναι δίκαιη και ισότιμη».
Σχετικά με την ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας, ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη γεφύρωσης του έμφυλου χάσματος όσον αφορά τις υποχρεώσεις ανατροφής παιδιών. «Στην Ελλάδα, δεσμευόμαστε να προάγουμε μια πιο συμπεριληπτική αγορά εργασίας, που να επιτρέπει σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, να προχωρούν επαγγελματικά χωρίς να θυσιάζουν τις οικογενειακές τους ευθύνες. Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση και συνεχιζόμενη βελτίωση αυτών των πολιτικών» πρόσθεσε.