08/04/2025
tvattica.gr
87d34704dc9c5b56516a707f90e40214 no watermark
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΥΓΕΙΑ

Ψυχική Υγεία και Διαδίκτυο: Η Ανάγκη Ποιοτικής Επικοινωνίας Γονέων και Παιδιών στην Ψηφιακή Εποχή

Κοινοποίηση

Διαχείριση της Ψηφιακής Ζωής και Σχέσεις Γονέων-Παιδιών

«Τα παιδιά έχουν δύο ζωές, την πραγματική και την ψηφιακή» ανέφερε ο Γιώργος Νάκος, ψυχολόγος και αστυνόμος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας στο ΕΡΤNews. Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την πρόσφατη εξάρθρωση μιας πλατφόρμας παιδικής πορνογραφίας.

Ο κ. Νάκος αναφέρθηκε στο «τεχνολογικό χάσμα» που παρατηρείται στην τρέχουσα εποχή, το οποίο χωρίζει παιδιά και γονείς, και έκανε έκκληση να μη μετατραπεί αυτό το χάσμα και σε επικοινωνιακό χάσμα. «Πρέπει να γεφυρωθεί και από τις δύο πλευρές» επεσήμανε, τονίζοντας την ανάγκη για αληθινή και ποιοτική επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

«Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς», υπογράμμισε, «και πρέπει οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους, ώστε αυτά να νιώθουν ασφάλεια και αγάπη χωρίς όρους». Η διασύνδεση μεταξύ γονέα και παιδιού είναι κάτι που «χτίζεται» μέσα από ανοιχτές συζητήσεις και κατανόηση.

Ο κ. Νάκος επισήμανε ότι υπάρχουν όροι όπως το grooming, που αναφέρεται στην διαδικτυακή αποπλάνηση, και το sextortion, που συνδέεται με τον διαδικτυακό εκβιασμό, οι οποίοι είναι άγνωστοι σε πολλούς γονείς. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των προβλημάτων και στην ενίσχυση της σχέσης με τα παιδιά. «Πρέπει να ακούσουμε πραγματικά τι συμβαίνει στη ζωή τους», τόνισε.

Όσον αφορά την προστασία των παιδιών, ανέφερε ότι πολλά παιδιά είναι υπερπροστατευμένα στον πραγματικό κόσμο, ενώ στον διαδικτυακό κόσμο μπορεί να είναι υπό-προστατευμένα. «Είναι σημαντικό το παιδί να δείχνει στους γονείς τι ακριβώς κάνει στο διαδίκτυο και να τηρούνται τα όρια ηλικίας για τις εφαρμογές», πρόσθεσε. Στη συνέχεια, πρότεινε στους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους για να μάθουν τι τους ανησυχεί και να παρακολουθούν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.

Ο ψυχολόγος σημείωσε ότι τα παιδιά είναι μοναδικά και διαφορετικά. «Πρέπει να αποδεχτούμε και να κατανοήσουμε τα παιδιά με σεβασμό και όχι κριτικά», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πληροφόρηση των παιδιών είναι η παραπληροφόρηση. Προέτρεψε τους γονείς να γίνουν ψηφιακοί κηδεμόνες, ώστε να είναι ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στον διαδικτυακό κόσμο και να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

«Δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά, υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο», ανέφερε ο κ. Νάκος, εξηγώντας ότι χρειάζονται καθοδήγηση και στήριξη. «Αν εστιάσουμε στο παιδί και δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ανάμεσα στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινωνία, τότε το παιδί θα νιώθει θάρρος και εμπιστοσύνη να μας μιλήσει», τόνισε.

Αναφερόμενος στις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα σχολεία, ο κ. Νάκος υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά τι περιστατικά χειριζόμαστε, χωρίς να τους δίνουμε εντολές». Μια τέτοια επικοινωνία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς μαθησιακού και ψηφιακού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καίτη Κωνσταντίνου: Η Φωτεινή Μπαξεβάνη εκφράζει τη θλίψη της για την άγνωστη ασθένεια της φίλης της

user 3

Τραγωδία στου Ζωγράφου ζευγάρι έπεσε από το μπαλκόνι 3ου ορόφου

user 3

Αναρτήθηκαν οι Προσωρινοί Πίνακες για το Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 500 Τραυματιοφορέων στον Δημόσιο Τομέα Υγείας

user 3

Ίλιον: Ώρες αγωνίας για τον 80χρονο – Δέχτηκε επίθεση για μια χούφτα λεμόνια

praktiki 4

Προειδοποίηση της ΔΥΠΑ για τηλεφωνικές απάτες από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τις υπηρεσίες της

user 3

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την ΕΛΑΣ λόγω διεξαγωγής ποδηλατικού αγώνα το Σάββατο 22/2 στα Μέγαρα

praktiki 2