22 C
Athens
12/05/2025
tvattica.gr
Bac15add43e7933f93636fa80924c0b6 no watermark
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Άμεσες Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Πούτιν στην Τουρκία – Η Ειρήνη Τώρα!

Κοινοποίηση

Διπλωματικές εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και τη Ρωσία

«Ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν επιθυμεί μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία αλλά επιδιώκει να συναντήσει τον Ζελένσκι στην Τουρκία την Πέμπτη προκειμένου να διαπραγματευτούν ένα πιθανό τέλος στο αιματοκύλισμα. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει άμεσα σε αυτό», σημειώνει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, αναφερόμενος στην πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για απευθείας άνευ όρων συνομιλίες με τον Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη 15 Μαΐου.

Συνεχίζει τονίζοντας: «Όλοι θα μπορέσουν να εκτιμήσουν εάν μία συμφωνία είναι εφικτή και εάν δεν είναι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση και θα μπορούν να προχωρήσουν αναλόγως! Αρχίζω να αμφιβάλω ότι η Ουκρανία θα καταφέρει να επιτύχει μία συμφωνία με τον Πούτιν, ο οποίος είναι πολύ απασχολημένος με τον εορτασμό της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος δεν θα μπορούσε να κερδηθεί (ούτε κατά διάνοια!) χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας γίνει η συνάντηση, τώρα».

Διπλωματικός «πυρετός» για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας

Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για άνευ όρων συνομιλίες με τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου γεννά ελπίδες για μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει εκφράσει την πρόθεση να φιλοξενήσει αυτήν τη σημαντική συνάντηση, ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος θέτει ως شرط την κήρυξη μιας 30ήμερης εκεχειρίας.

«Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να εξαλειφθούν τα βασικά αίτια της διαμάχης και να συμφωνηθεί μία μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Κωνσταντινούπολη είχε φιλοξενήσει και τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το 2022, αναφορικά με την επισιτιστική κρίση. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν είχαν επίσης επαφή μέσω τηλεφώνου, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συμβάλει στις προσπάθειες αυτές, και το ίδιο αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις για εκεχειρία αλλά και για μόνιμη ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας». Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του με τον Γάλλο πρόεδρο, τόνισε ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην προσπάθεια τερματισμού του πολέμου και ότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί με προσοχή η συνεργασία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μία διαρκή ειρήνη και να διεξαχθούν οι διαδικασίες ανάκαμψης της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι πληροφορίες από το γραφείο του Τούρκου προέδρου περιλαμβάνουν δήλωση του Ερντογάν προς τον Πούτιν ότι η Τουρκία χαιρετίζει την ανακοίνωσή του για την συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζει τις δηλώσεις του Πούτιν ως μέτρο για την κερδισμένη χρονικότητα, αναφέροντας: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος μετατρέποντας τον άμαχο πληθυσμό σε στόχο. Είναι απαραίτητη μία κατάπαυση του πυρός για να ξεκινήσουν οι παροχές ειρηνικών διαπραγματεύσεων».

Η απάντηση Ζελένσκι σε Πούτιν

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απαντήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που πρότεινε άμεσες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Στον λογαριασμό του στο X, τόνισε ότι «για να γίνουν οι διαπραγματεύσεις δυνατές στις 15 Μαΐου, η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις από αύριο». Αυτή η δήλωση υποδηλώνει μία θετική κατεύθυνση, δηλώνοντας πως «είναι θετικό ότι οι Ρώσοι άρχισαν να σκέφτονται τον τερματισμό του πολέμου, γεγονός που περιμέναν οι πάντες για πολύ καιρό».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η κατάπαυση του πυρός είναι το πρώτο βήμα για να τερματισθεί οποιοσδήποτε πόλεμος, προσδιορίζοντας πως «δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η βία ούτε για μία μέρα». Προτρέπει τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μία πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός από αύριο, 12 Μαΐου, επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συναντηθεί.

Η απειλή για σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παραμένει στο τραπέζι και ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ζητούμενο είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τους Ευρωπαίους στην επιβολή τους, εφόσον ο Πούτιν παραμείνει αμετάβλητος στη στάση του.

Η ανταπόκριση από την Τουρκία προέρχεται από τον Γιάννη Μανδαλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κακοκαιρία και Αφρικανική Σκόνη: Θερμοκρασίες και Καταιγίδες σε Θεσσαλονίκη και Ιόνιο, 23 Βαθμοί στην Κρήτη

user 3

Καταργούνται τα πιστοποιητικά Γέννησης και Οικογενειακής Κατάστασης για το Δημόσιο: Μια Νέα Εποχή Ψηφιακής Διακυβέρνησης

user 3

Μούσα Νταντίς Καμαρά: Ο πρώην δικτάτορας της Γουινέας ταξιδεύει στο Μαρόκο για “ιατρικές εξετάσεις”

user 3

Μπιλ Γκέιτς: Το “σκοτεινό νόμιμο χρήμα” και η εμπλοκή του στις εκλογές των ΗΠΑ

Ατρόμητη Γιαγιά Βρίσκει Ανακούφιση από τους Πόνους στην Πλάτη με το Τρενάκι του Λούνα Παρκ

user 3

Φυσικοθεραπευτής στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας

praktiki 1