Αντιπαράθεση για την τροπολογία σχετικά με τις offshore εταιρίες
Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την φερόμενη «σκανδαλώδη» τροπολογία που προτείνει τη δυνατότητα συμμετοχής συγγενικών προσώπων πολιτικών σε offshore εταιρίες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις δηλώσεις, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με τη συγκεκριμένη τροπολογία. Αυτό καταδεικνύει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ότι οι κατηγορίες περί σκανδάλου είναι αβάσιμες.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο επισημαίνει τα κύρια σημεία της τροπολογίας:
1. Όλοι οι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων του Πρωθυπουργού, Υπουργών και Βουλευτών, απαγορεύεται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εταιρία, παντού στον κόσμο.
2. Δικαστές, Εισαγγελείς και άλλα δημόσια πρόσωπα που ελέγχονται από το κράτος δεν μπορούν να έχουν ή να συμμετέχουν σε offshore εταιρίες ή σε εταιρίες σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους.
3. Οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν επίσης για συγγενικά πρόσωπα των προαναφερόμενων πολιτικών.
Η Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι προχώρησε σε μια σκανδαλώδη τροπολογία, η οποία παρεμβάλλεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Χρησιμοποιώντας τη φράση «σκανδαλώδης», αναφέρεται ότι η τροπολογία επιτρέπει στους συγγενείς των πολιτικών προσώπων να ιδρύσουν ή να διευθύνουν αλλοδαπές εταιρείες. Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, αυτή η ρύθμιση ενδέχεται να διευκολύνει την έμμεση συμμετοχή των πολιτικών στις offshore εταιρίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι προφανής και ότι αυτή η τροπολογία αίρει την απαγόρευση που ισχύει εδώ και εννέα χρόνια, αναγκαία για την προστασία της ηθικής των πολιτικών προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είχε προσπαθήσει να διευκρινίσει την έννοια των εξωχώριων εταιριών και να περιλάβει αυστηρότερες ρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία.
Η σημερινή αντιπαράθεση εγγράφεται σε έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο σχετικά με τη διαφάνεια και την ηθική στην πολιτική ζωή της χώρας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ενδεχόμενη εξασθένηση των κανονιστικών πλαισίων που αφορούν την επιχειρηματικότητα και την πολιτική διαχείριση.