Συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς: Οικονομία και διεθνείς προκλήσεις στην ατζέντα
Στην καρδιά της Ευρώπης, οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος, το μεταναστευτικό ζήτημα και η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης του καγκελάριου Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται την καγκελαρία μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες είχαν μια στενή και παραγωγική κατ’ ιδίαν συνάντηση, η οποία ακολούθησε από γεύμα εργασίας και κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Σε ένα κλίμα θερμής συνεργασίας, συζητήθηκαν τα ζητήματα της οικονομίας, της Ουκρανίας, της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής άμυνας, επισημαίνοντας τη νέα δυναμική στις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα «γράφει ένα νέο κεφάλαιο» τα τελευταία έξι χρόνια, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Σήμερα, η ελληνική οικονομία είναι μία από τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, με συνεχιζόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ελάφρυνση της ανεργίας και αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών. Ο τουρισμός βρίσκεται επίσης σε άνθιση, με τους Γερμανούς επισκέπτες να επιλέγουν μαζικά τη χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Μερτς εξέφρασε τον σεβασμό του για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η πορεία της Ελλάδας από το 2019 είναι «εντυπωσιακή». Η αναγνώριση αυτή δείχνει τη συμφωνία των δύο ηγετών στην ανάγκη για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τους σε κρίσιμα ζητήματα.
Αμυντικές προκλήσεις και στρατηγικές συμφωνίες
Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, ανέφερε ότι οι κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες ενέργειες. Η συζήτηση για τη ρήτρα διαφυγής που θα ενεργοποιήσει νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες είναι κρίσιμη, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γερμανία για την υποστήριξή της.
«Θεωρώ ότι έχουμε ήδη προοδεύσει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες πρέπει να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, όπως οι γεωπολιτικές προκλήσεις.
Ο κ. Μερτς ανέφερε ότι η Γερμανία είναι επιφυλακτική όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει σοβαρά τις αμυντικές προκλήσεις ως μια νέα κανονικότητα. Η ανάγκη για υποστήριξη και ευρωπαϊκή ενότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.
Διεθνείς σχέσεις και μετανάστευση
Σε ερώτηση για την πιθανή πώληση Eurofighter στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, λειτουργεί ως μία προοδευτική δημοκρατία και πρέπει να εξετάζεται η κατάσταση με βάση τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, καθώς η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη στην προσέγγιση αυτών των ζητημάτων. Υπογράμμισε τη σημασία της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και της υλοποίησης επιστροφών, επενδύοντας σε συνεργασίες που θα προσφέρουν μακροπρόθεσμες λύσεις.
«Η ΕΕ πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε ειρηνικής διευθέτησης» τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας το κοινό συμφέρον και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.
Επενδύσεις και οικονομικές προοπτικές
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε με ιδιαίτερη σημασία ότι είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που έχει γίνει δεκτός στο Οικονομικό Συμβούλιο της Γερμανίας. Αυτό αποδεικνύει την επιθυμία της Ελλάδας να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με το Βερολίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την πρόοδο της Ελλάδας προς μία διατηρήσιμη ανάπτυξη και κάλεσε τους Γερμανούς επενδυτές να στραφούν στις νέες ευκαιρίες που παρέχει η χώρα. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βιώσει ξανά τις συνθήκες ασφυξίας που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς κρίσης.»