12/05/2025
tvattica.gr
Dd89dc696eb56f1375f352a3b4ba1d7a no watermark
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική ταχύτερης απομείωσης του χρέους: Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και στόχοι έως το 2025

Κοινοποίηση

Στρατηγική Μείωσης Χρέους της Ελλάδας

Η στρατηγική μείωσης του χρέους που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιλαμβάνει δύο σημαντικά ορόσημα. Το πρώτο δείχνει ότι μέχρι το 2029, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να μην είναι πλέον η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη. Το δεύτερο ορόσημο είναι η πρόωρη αποπληρωμή χρεών που ανέρχονται σε 31,6 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το πρώτο μνημόνιο και θα έπρεπε κανονικά να εξοφληθούν σε ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις από το 2029 έως το 2041.

Ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής αυτής είναι η έγκαιρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ευρώ δόσεων που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2025, ενσωματώνοντας έτσι ένα βήμα προς την πλήρη εξάλειψη του χρέους. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στο να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας προς τις αγορές και να προστατεύσουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον, απελευθερώνοντας πόρους για την ανάπτυξη και τη στήριξη των πολιτών.

Οικονομικές Επιπτώσεις και Στρατηγικές Ενίσχυσης

Η στρατηγική αυτή ενισχύεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που επιτυγχάνει ο προϋπολογισμός, τα οποία προκύπτουν από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 εκτιμάται σε 4,8% του ΑΕΠ ή 11,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας σημαντικά τις αρχικές προγνώσεις του προϋπολογισμού. Όσον αφορά το 2025, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη αναθεωρήσει την εκτίμηση για το φετινό προϋπολογισμό, ανεβάζοντάς την στο 3,2% του ΑΕΠ από 2,4%, με προσδοκίες για περαιτέρω αναθεωρήσεις προς τα πάνω.

Με αυτά τα δεδομένα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να συνεχίσει τη σταθερή καθοδική πορεία του και το 2025, στοχεύοντας να πέσει κάτω από το 145% του ΑΕΠ, από 153,6% το 2024. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat δείχνουν ότι το χρέος το 2023 ανέρχεται στο 163,9% του ΑΕΠ, χάρη σε συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.

Ταμειακά Διαθέσιμα και Στρατηγικές Εκδόσεων

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα οδηγούν σε ρεκόρ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία ανέρχονται στα 44,1 δισ. ευρώ. Αυτά τα διαθέσιμα θεωρούνται το “μαξιλάρι” ασφαλείας, το οποίο χρησιμεύει ως εργαλείο για ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στοχευμένες εκδόσεις ομολόγων, βελτιώνοντας τη διαχείριση του χρέους και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Η στρατηγική αυτή, που στηρίζεται σε ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και συνδυασμένες ενέργειες αποπληρωμής, υποδεικνύει μια προοδευτική και αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική οικονομία, βελτιώνοντας τη θέση της και προετοιμάζοντάς την για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

MasterChef 2025: Αποχώρηση Βάσως με μουσική υπόκρουση μετά την απογοητευτική vegan δημιουργία της

user 3

Εμμανουήλ Καραλής Χρυσός Νικητής στο Επί Κοντώ με Άλμα 5.90μ στον Τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου

user 3

Παναθηναϊκός: Ανάπλαση και Επένδυση στα Νέα Αποδυτήρια της Ομάδας Μπάσκετ στο ΟΑΚΑ

user 3

Θεσσαλονίκη: Ανασύνθεση γεγονότων και έρευνες μετά την τραγική έκρηξη της 38χρονης

user 3

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Η Γενναιότητα και το Θάρρος του Έλληνα Παίκτη

user 3

Ροή Πληροφοριών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία με Εκεχειρία 30 Ημερών για το Κίεβο

user 3