Σεισμική Ακολουθία στην Τουρκία: Προβλέψεις και Κίνδυνοι
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις επόμενες ώρες στην Τουρκία, καθώς η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα διαθέσιμα δεδομένα θα προκύψουν από την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας. Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, καθώς η σεισμική ένταση μπορεί να διακυμανθεί ανά πάσα στιγμή.
Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ότι η Κωνσταντινούπολη γλίτωσε από σοβαρές υλικές ζημιές λόγω της περιορισμένης θραύσης του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο έχει μήκος 60 χιλιομέτρων και μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αντίθετα, ο σεισμός των 6,2 βαθμών προήλθε από ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος, πράγμα που ερμηνεύει την κατάσταση.
Πιθανά Σενάρια για τους Επόμενους Σεισμούς
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κατέθεσε τρία σενάρια για τις επόμενες ώρες. Το πρώτο σενάριο είναι ότι ο σημερινός σεισμός να είναι ο κύριος και να ακολουθήσουν πλήθος μετασεισμικών δομών. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, μέχρι 7 Ρίχτερ, ενώ το τρίτο σενάριο εκτιμά ότι μπορεί να παρατηρηθούν περίπου 30 σεισμοί της τάξης των 6 βαθμών, που θα βοηθήσουν στην αποσυμπίεση της ενέργειας. O κ. Λέκκας περιέγραψε το σενάριο των 7 Ρίχτερ ως «μη άμεσο» αλλά υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Όπως ανέφερε, η ιστορία δείχνει ότι σε παλαιότερους σεισμούς, όπως αυτός του 1999 στο Ιζμίτ, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην επόμενη σεισμική δραστηριότητα, όπως φάνηκε και στον σεισμό του Μπολού. Εκτίμησε ωστόσο ότι στην παρούσα περίπτωση, η εξέλιξη θα είναι γρήγορη, καθώς έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια κατά μήκος του ρήγματος.
Επιπλοκές και Κίνδυνοι για την Ελλάδα
Αναφορικά με το κατά πόσο οι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τον ελλαδικό ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρο, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελληνικό χώρο, εκτός βέβαια αν προκύψουν μεγαλύτερα μεγέθη που να αναγκάσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης.
Στο ερώτημα για το εάν οι μετασεισμοί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα παλιά κτίρια της Κωνσταντινούπολης, όπως είναι η Αγιά Σοφιά, ο κ. Λέκκας απάντησε ότι υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν βλάβες σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού. Παράλληλα, επεσήμανε την ανησυχία του για την έντονη αστικοποίηση και το γεγονός ότι το 1/3 των κτιρίων της πόλης είναι 50-100 ετών.
Συμπεριφορές κατά τη διάρκεια Σεισμών
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε επίσης σε μια «συνήθεια πολύ συχνή για τους Τούρκους», την οποία θεωρεί επικίνδυνη: την τάση των ανθρώπων να πηδούν από τα παράθυρα κατά τη διάρκεια σεισμών. Τόνισε ότι από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10 αποστολές στην Τουρκία λόγω σεισμών, και αυτή η πρακτική μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.
Συμβούλευσε την σωστή αντίδραση σε περίπτωση σεισμικής δόνησης, προτείνοντας να περιμένουν οι πολίτες να περάσει ο σεισμός και να απομακρυνθούν αργά από τα κτίρια, αποφεύγοντας τα ασανσέρ και τη διαμονή κάτω από δομές που μπορεί να καταρρεύσουν.