27.4 C
Athens
08/05/2025
tvattica.gr
Ce849e5126efb28e25db488cb73e1e2b no watermark
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία και Κίνα Ενώνουν Δυνάμεις: Ενίσχυση Συνεργασίας για την Ιστορική Αλήθεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κρεμλίνο

Κοινοποίηση

Συνάντηση Πούτιν με Σι Τζινπίνγκ: Εορτασμός και Διεθνείς Σχέσεις

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχεται σήμερα ξένους ηγέτες για τους εορτασμούς της 80ής επετείου της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές από την Ουκρανία, η Ρωσία πραγματοποίησε νέες επιθέσεις παρά την τριήμερη εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να διατηρούν μια «ακλόνητη φιλία», καθώς οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε μια περίοδο έντονης αντιπαράθεσης με τη Δύση. Στις συνομιλίες τους στο Κρεμλίνο, παρουσίασαν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές μιας νέας παγκόσμιας τάξης που δεν θα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Ο Κινέζος πρόεδρος είναι ο πιο σημαντικός από τους πάνω από 20 ξένους ηγέτες που παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι Ρωσία και Κίνα τόνισαν ότι σκοπεύουν να εντείνουν τη συνεργασία τους για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να περιορίσουν τις δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σι περιέγραψε τις συνομιλίες ως «εις βάθος, εγκάρδιες και καρποφόρες», επισημαίνοντας ότι συμφώνησαν σε πολλά σημαντικά ζητήματα. Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι συζητήσεις τους ήταν πολύ παραγωγικές και θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, επισημαίνοντας τη συνεργασία τους ενάντια στη Δύση.

Ο Σι τόνισε την ανάγκη για Κίνα και Ρωσία να διαφυλάξουν τη διεθνή δικαιοσύνη και να είναι «αληθινοί ατσαλένιοι φίλοι που έχουν περάσει από εκατό πύρινες δοκιμασίες». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εδραιώσουν τα θεμέλια της συνεργασίας τους, εξαλείφοντας πιθανές εξωτερικές παρεμβάσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε τον «αγαπητό του φίλο» Σι στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες θα παρακολουθούν προσωπικά όλα τα βασικά στοιχεία της σχέσης τους, στοχεύοντας στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων μέχρι το 2030. Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Σι για την παρουσία του, τονίζοντας τη σημασία της νίκης κατά του Χίτλερ και της διατήρησης της μνήμης των γεγονότων του πολέμου.

Μαζί με τους Κινέζους φίλους τους, οι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια και να καταπολεμήσουν τις σύγχρονες εκδηλώσεις νεοναζισμού και μιλιταρισμού. Ο Σι υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες, ως παγκόσμιες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οφείλουν να συνεργαστούν για να μετριάσουν τις μονομερείς προσεγγίσεις και τον εκφοβισμό.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, με τους Δυτικούς να κατηγορούν το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Η σύμπραξη αυτή βασίζεται κυρίως στην αντίθεσή τους προς τη Δύση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούνται για την επιβολή ηγεμονίας στις διεθνείς σχέσεις.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Πούτιν και Σι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την εξάλειψη των «γενεσιουργών αιτίων» της. Ο Κινέζος πρόεδρος έφτασε στη Μόσχα με θερμή υποδοχή από τον Πούτιν και την ρωσική κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία περιλάμβανε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Ο Σι θα συμμετάσχει, μαζί με τον Πούτιν, στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου θα συμμετάσχουν και Κινέζοι στρατιώτες.

Εξελίξεις στην Ουκρανία και Διεθνής Αντίκτυπος

Από τη ρωσική επίθεση προκύπτει ένας νεκρός, με το Κίεβο να επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες και κινήσεις στο παρασκήνιο με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να ασκηθούν πιέσεις στη Μόσχα, ώστε να αποδεχθεί την πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών που ζητά η Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε λόγο για παρέλαση κυνισμού, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις του Πούτιν στη Μόσχα.

Επιπλέον, η άφιξη ηγετών στη ρωσική πρωτεύουσα παρουσίασε ορισμένα προβλήματα, αφού η Λιθουανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις των ηγετών της Σερβίας και της Σλοβακίας, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Ο Σέρβος πρόεδρος κατάφερε να φτάσει με εναλλακτικό τρόπο, ωστόσο ο Ρόμπερτ Φίτσο φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άφιξή του.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ως ο κορυφαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Μόσχα, έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο χώρες θα υπερασπιστούν την ιστορική αλήθεια για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία παραποιείται κατά την άποψή τους από τη Δύση, ενώ ο Σι δεσμεύτηκε για μια ισχυρή συνεργασία από κοινού κατά του ηγεμονικού εκφοβισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξημένες οι θερμοκρασίες φέτος την Άνοιξη – Τι δείχνει η μακροπρόθεσμη πρόγνωση της ΕΜΥ

praktiki 4

Κατεπείγουσα Έρευνα για το Πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Διχογνωμίες και Απειλές στον Παράγοντα της Έρευνας

user 3

Κυκλοφοριακή Χάος στους Κεντρικούς Δρόμους της Αττικής

user 3

Επίσκεψη του Ιάπωνα Υπουργού Οικονομίας στις ΗΠΑ για κρίσιμες διαπραγματεύσεις δασμών στις 30 Απριλίου

user 3

Η Tesla Επεκτείνει την Παρουσία της στη Σαουδική Αραβία με Τρεις Νέες Αντιπροσωπείες

user 3

Νίκολας Πρόσπερ: Ιστορία φρίκης με 49 χρόνια κάθειρξη για την οικογενειακή τραγωδία και τα σχέδια μακελειού σε σχολείο

user 3