24.3 C
Athens
10/05/2025
tvattica.gr
147944c497e37859c733db0c477b80c2 no watermark
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στο πλαίσιο 30ήμερης εκεχειρίας προτείνουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι

Κοινοποίηση

Διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας: Ο Μακρόν ζητά άμεσες συνομιλίες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτείνει την ανάγκη για την διεξαγωγή “άμεσων διαπραγματεύσεων” μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, στο πλαίσιο της εκεχειρίας 30 ημερών που προτείνεται από τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ουκρανούς. Σε συνέντευξή του στα γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια TF1 και LCI, αναφέρθηκε στις προτάσεις αυτές και στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, σε περίπτωση αποδοχής της εκεχειρίας, “θα ξεκινήσουμε άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε”. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν η Μόσχα δεν αποδεχθεί την πρόταση για εκεχειρία, “θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις πολύ πιο σκληρές”.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση και του Γερμανού καγκελάριου, Φρίντριχ Μερτς. Εκείνος επίσης προειδοποίησε τη Ρωσία ότι “οι κυρώσεις θα ενταθούν σε περίπτωση άρνησης” για αποδοχή της εκεχειρίας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, τόνισε την σημασία διατήρησης της στήριξης προς την Ουκρανία μέσω πολιτικών και οικονομικών μέτρων.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες, επεσήμαναν ότι “επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας στις εκκλήσεις του Προέδρου Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία” και ζήτησαν από τη Ρωσία να παύσει να δημιουργεί εμπόδια στη διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την προοπτική εκεχειρίας, ανέφερε ότι θα πρέπει προηγουμένως να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων προς το Κίεβο, προκειμένου η Ουκρανία να μην αποκτήσει πλεονεκτήματα. “Η Ουκρανία θα συνεχίσει την πλήρη επιστράτευση και θα χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο για την εκπαίδευση νέων στρατευμάτων”, τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ επισήμανε ότι “το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις”. Ο Πούτιν, όπως είπε, καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την επίλυση της κατάστασης μέσω διπλωματικών μέσων, ωστόσο, “αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμες ειρηνικές επιλογές, η στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να συνεχιστεί”.

Αξιοσημείωτο είναι πως η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενδεχόμενης μεγάλης «αεροπορικής επίθεσης» από τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με την κλιμάκωση της αναταραχής στην περιοχή. Μάλιστα, έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει κλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γεγονός που ασφαλώς υποδηλώνει προετοιμασία για νέες επιθέσεις.

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των Μακρόν, Μερτς, Στάρμερ και Τουσκ, συμβαδίζει με τις εξελίξεις στην περιοχή και τη διαρκή προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας. “Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία και θα εντείνουμε την πίεση στη ρωσική πολεμική μηχανή”, δήλωσαν οι ηγέτες κατά την κοινή τους δήλωση.

Η παρουσία τους στο Κίεβο, πέρα από την πολιτική διάσταση, υπογραμμίζει τον συμβολισμό της αλληλεγγύης απέναντι στην πρόσφατη ιστορική επέτειο που γιορτάστηκε στη Μόσχα, εν μέσω ανησυχιών για ανατροπές στην περιοχή. Οι ηγέτες θα συμμετάσχουν επίσης σε διαδικτυακή διάσκεψη με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της Ουκρανίας στην διεθνή σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΣ για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Ουκρανία στις 11 Μαρτίου στη Γαλλία

user 3

Θέατρο Σταθμός: Η μεγάλη επιτυχία με «Το γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη συνεχίζεται

praktiki 1

Μείωση 0,1% στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Ανανέωση 104 Συμβάσεων Προσωπικού για την Ενίσχυση των Προνοιακών Υπηρεσιών έως 8 Μήνες

user 3

Παναθηναϊκός και Nova σε Αντιπαράθεση για την Ποιότητα της Αναμετάδοσης

user 3

Ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία

user 3