Σταδιακή αποκατάσταση ηλεκτροδότησης στην Ισπανία
Η Ισπανία έχει ανακτήσει το 99,16% της ενέργειάς της μέχρι τις 5 π.μ. της Τρίτης, όπως αναφέρει η Red Eléctrica. Ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι ολόκληρη η χώρα με τους 48 εκατομμύρια κατοίκους αναμένεται να έχει ξανά ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το τέλος της ημέρας, με τον διαχειριστή της ηλεκτρικής ενέργειας να επιβεβαιώνει ότι «όλοι οι υποσταθμοί του δικτύου μεταφοράς είναι σε λειτουργία και συνεχίζουμε τις εργασίες αποκατάστασης».
Η κατάσταση προέκυψε από ένα πρωτοφανές μπλακ άουτ που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, προκαλώντας την ακινησία μεγάλου μέρους της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Χιλιάδες επιβάτες τρένων εκκρεμούσαν, ενώ εκατομμύρια πολίτες βρέθηκαν χωρίς τηλεφωνική και διαδικτυακή κάλυψη, αλλά και χωρίς πρόσβαση σε μετρητά από τις Τράπεζες.
Η ξαφνική κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου προκάλεσε ανησυχίες, με τις αρχές να ερευνούν την αιτία του περιστατικού. Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι σχεδόν 11 ώρες μετά την ακινητοποίηση, οι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες προσπαθούσαν να καθορίσουν τις συνθήκες του συμβάντος.
«Ποτέ δεν είχαμε πλήρη κατάρρευση του συστήματος», υπογράμμισε ο Σάντσεθ. Παρουσίασε λεπτομέρειες σύμφωνα με τις οποίες, στις 12:33 μ.μ. της Δευτέρας, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας έχασε 15 γιγαβάτ, που αντιπροσωπεύει το 60% της εθνικής ζήτησης, μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα. Ο διαχειριστής της ηλεκτρικής ενέργειας Red Eléctrica, Eduardo Prieto, χαρακτήρισε το γεγονός «έκτακτο και ασυνήθιστο».
Αυτή ήταν η δεύτερη σοβαρή ευρωπαϊκή διακοπή ρεύματος σε λιγότερο από έξι εβδομάδες, ακολουθώντας την πυρκαγιά της 20ης Μαρτίου στο αεροδρόμιο Χίθροου στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια περίοδο που οι αρχές σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ενδεχόμενους κινδύνους σαμποτάζ υποστηριζόμενους από τη Ρωσία.
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Πορτογαλίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διακοπή οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση. Η Τερέζα Ριμπέρα, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αρμοδιότητα στην καθαρή ενέργεια, χαρακτήρισε τη διακοπή «ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη τελευταία», προσθέτοντας ότι «αναλύουμε όλες τις πιθανές αιτίες, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υπόθεση».
Έκτακτες επιπτώσεις στις μεταφορές και τις υπηρεσίες
Η διακοπή ρεύματος ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας, με τα γραφεία να κλείνουν και την κυκλοφορία των οχημάτων να διακόπτεται στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα. Ορισμένοι πολίτες στη Βαρκελώνη προσπαθούσαν να κατευθύνουν την κυκλοφορία. Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες σταμάτησαν και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βοήθησαν στην εκκένωση περίπου 35.000 ανθρώπων από περισσότερα από 100 τρένα που είχαν κολλήσει στις γραμμές λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης. Μέχρι τις 11:00 το βράδυ, οι επιβάτες από 11 τρένα παρέμεναν ακόμα σε κατάσταση εκκένωσης.
Στη Μαδρίτη, εκατοντάδες άνθρωποι που περίμεναν σε στάσεις λεωφορείων προς το αεροδρόμιο προσπαθούσαν να κάνουν οτοστόπ, καθώς τα λεωφορεία δεν ερχόντουσαν ή ερχόντουσαν γεμάτα. Πολλοί κρατούσαν αυτοσχέδιες πινακίδες, προσπαθώντας να πείσουν τους οδηγούς να τους παραλάβουν. Ορισμένοι οδηγοί βοήθησαν κάποιους από αυτούς.
«Είμαι εδώ σχεδόν τρεις ώρες και προσπαθώ να βρω κάποιον να με πάει στο αεροδρόμιο γιατί η οικογένειά μου έχει φτάσει και δεν μπορώ να τους μιλήσω», δήλωσε η Τζέσικα Φερνάντες στο Associated Press, επεξηγώντας τις τρομακτικές συνθήκες.
Τα μετρό σταμάτησαν να λειτουργούν. «Δεν ξέρω πώς θα επιστρέψω στο σπίτι», δήλωσε η κάτοικος της Βαρκελώνης Ιβέτ Κορόνα, καθώς παρακολουθούσε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να αποτυγχάνει να επιβιβαστεί σε ένα λεωφορείο που σταμάτησε για λίγο για να χωρέσει μερικούς επιβάτες.
Τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναγκάστηκαν να στραφούν σε γεννήτριες και πολλές βενζινάδικες σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Στη συντριπτική πλειονότητα, οι κλήσεις στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αν και κάποιες εφαρμογές λειτούργησαν σποραδικά. Οι πολίτες αναζητούσαν ραδιόφωνα που λειτουργούν με μπαταρία για ενημέρωση.
Μια τέτοια εκτεταμένη διακοπή ρεύματος είναι σπάνια στην Ιβηρική Χερσόνησο, η οποία φιλοξενεί περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Κανάρια Νήσοι, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, καθώς και τα εδάφη Θέουτα και Μελίλια που βρίσκονται απέναντι από τη Μεσόγειο στην Αφρική, δεν επηρεάστηκαν.
Στρατιωτική βοήθεια και διεθνής συνεργασία
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα διανείμει γεννήτριες και άλλο υλικό στις πιο σοβαρά πληγείσες περιοχές την Τρίτη.
Το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στην κατοικία του Πρωθυπουργού. Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγρο επεσήμανε πως είχε μιλήσει πολλές φορές με τον Σάντσεθ και πως αναμέναν την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μέχρι το τέλος της ημέρας. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανέφερε ότι η διακοπή φαίνεται να οφείλεται σε ζητήματα εκτός της χώρας, όπως δήλωσε αξιωματούχος στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
Η ανάγκη αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης αναγκάζει τις αρχές να αντλήσουν ηλεκτρική ενέργεια από το Μαρόκο και τη Γαλλία για την αποκατάσταση του δικτύου τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ισπανία, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους κυβερνήτες των δύο χωρών. Παράλληλα, η Ισπανία αύξησε την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς και θερμικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου.
Δυσκολίες και ανησυχίες των πολιτών
Μια αναφορά από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ισπανίας μείωσε τη ζήτηση της χώρας από 27.500 megawatts σε σχεδόν 15.000 megawatts γύρω στις 12:15 μ.μ. Τα αεροδρόμια της Ισπανίας λειτουργούσαν με εφεδρικά ηλεκτρικά συστήματα και ορισμένες πτήσεις υπήρξαν καθυστερημένες, όπως ανακοίνωσε η Aena, η οποία διαχειρίζεται 56 αεροδρόμια στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Μαδρίτης και Βαρκελώνης.
Στη Λισαβόνα, οι τερματικοί σταθμοί έκλεισαν, με αρκετούς τουρίστες να μένουν εκτός αναμένοντας πληροφορίες για τις πτήσεις τους. «Δεν έχουμε δει κανένα αεροπλάνο να έρχεται ή να φεύγει στα 50 λεπτά που περιμένουμε εδώ», δήλωσε ένας Ολλανδός τουρίστας, ο Marc Brandsma. Η λειτουργία του ισπανικού κοινοβουλίου στη Μαδρίτη σταμάτησε, ενώ το παιχνίδι στο τουρνουά τένις Madrid Open διεκόπη.
Λίγο μετά, πολλοί εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη συνδεσιμότητας για να απολαύσουν τη λιακάδα σε δημοφιλή πάρκα, ταράτσες εστιατορίων και παραλίες. Οι δρόμοι της Βαρκελώνης γέμισαν με κόσμο που αντάλλασε πληροφορίες μπροστά από σκοτεινά καταστήματα. «Είμαστε τυχεροί. Κάποιοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο μετρό. Υπάρχει και μια θετική πλευρά: μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας», δήλωσε ο Monste Cortés, ενώ είχε προγραμματίσει ένα δείπνο με ψωμί και αλλαντικά.
Ανησυχία για την επικοινωνία
Καθώς οι ώρες περνούσαν, η ανησυχία μεγάλωνε για όσους δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους αγαπημένους τους. «Δεν μπορώ ούτε να τηλεφωνήσω στο αφεντικό μου, γιατί τίποτα δεν λειτουργεί», δήλωσε η Helen Osorio, υπάλληλος καταστήματος στη Βαρκελώνη.
Στην Τεράσα, μια πόλη 50 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη, τα καταστήματα που πωλούσαν γεννήτριες είχαν εξαντληθεί. Η Εθνική Αρχή Εκτάκτων Αναγκών και Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας ενημέρωσε ότι τα εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης είχαν τεθεί σε λειτουργία.
Στην Πορτογαλία, η αστυνομία άσκησε αυξημένη επιτήρηση για να απαντήσει στις αυξανόμενες ανάγκες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων από ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε ασανσέρ. Πολλά βαγόνια του μετρό της Λισαβόνας εκκενώθηκαν, και οι διαδικασίες των δικαστηρίων σταμάτησαν, επηρεάζοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τα ΑΤΜ.