Γάζα: Εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση με πολλούς θανάτους
Τουλάχιστον εκατό Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες Παρασκευή, εξαιτίας των εντατικών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής προστασίας της περιοχής. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε ανησυχία για «εθνική εκκαθάριση» στην πολιορκημένη αυτή περιοχή, η οποία έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μετά από περιοδεία στον Κόλπο, δήλωσε πως «μας ενδιαφέρει η Γάζα. Και θα φροντίσουμε να ρυθμιστεί το θέμα», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «πολύς κόσμος πεινάει». Η δήλωση αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, του οποίου η έφοδος στο νότιο Ισραήλ το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2023, προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η ροή της οποίας έχει σταματήσει από τις 2 Μαρτίου. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Τάχερ αλ Νούνου, δήλωσε ότι περιμένουν και ελπίζουν πως η αμερικανική πίεση θα οδηγήσει σε άνοιγμα σημείων διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Από την πλευρά της, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί χθες σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους. Καθώς περιγράφουν την κατάσταση, κάτοικοι όπως η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τατάρι, 57 ετών, δήλωσαν ότι ξύπνησαν από τις εκρήξεις και είδαν τον τρόμο και την καταστροφή γύρω τους. «Αίμα παντού, κομματιασμένα ανθρώπινα μέλη, πτώματα» είπε χαρακτηριστικά.
Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου στην Μπέιτ Λάχια, κραυγές πόνου ακούγονταν καθώς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που έχασαν τις μητέρες τους, θρίνησαν δίπλα στα πτώματα των αγαπημένων τους. Η κατάσταση στη Μπέιτ Λάχια περιγράφηκε ως «απερίγραπτη», με ισχυρούς βομβαρδισμούς να στοχοποιούν κτίρια όπου κοιμούνταν άνθρωποι.
Ο Χαλίλ αλ Τάταρ, κάτοικος της περιοχής, επισήμανε ότι «όσοι δεν πεθάνουν από τους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από πείνα», υπενθυμίζοντας τις ανθρωπιστικές ανάγκες που οξύνονται λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης. Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι η πρόσφατη επίθεση υπογραμμίζει μια πιθανή «μόνιμη δημογραφική μεταβολή στη Γάζα», η οποία αψηφά το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να ισοδυναμεί με «εθνοκάθαρση». Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις για να «καταστρέψει» τη Χαμάς, η οποία ανέλαβε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο το 2007.
Πέντε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, δημοσιοποίησαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή και καλώντας την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προβεί σε άρση του αποκλεισμού. Η Χαμάς εκτίμησε την «ανθρωπιστική και θαρραλέα θέση» των κυβερνήσεων αυτών. Το πρόσφατα συσταθέν Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να αρχίσει την παροχή βοήθειας τον Μάιο, ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποκλείσει την πιθανότητα συμμετοχής τους σε αυτή την πρωτοβουλία λόγω προβλημάτων με τις βασικές αρχές τους, όπως η ουδετερότητα και η ανεξαρτησία.
Όσον αφορά τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου, το Ισραήλ άρχισε να εντείνει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας από τις 18 Μαρτίου, μετά το τέλος μιας δύο μηνών κατάπαυσης πυρός. Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.119 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά κύριο λόγο αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία αναγνωρίζονται ως αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.