Αναγέννηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο στόχος της πρωτοβουλίας «Ατζέντα 2030» είναι να δώσει νέα πνοή στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, προκειμένου να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Ένας παραλληλός στόχος είναι η αναστροφή της εκροής του ανθρώπινου κεφαλαίου υψηλής ειδίκευσης, γνωστή και ως brain drain.
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το CNN Greece στην Αίγλη του Ζαππείου, με θέμα «Τεχνολογία & Αμυντική Βιομηχανία: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα». Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστούμε στον διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνή περιβάλλον, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν.
Στρατηγική Αυτονομία και Αμυντικός Σχεδιασμός
Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη ορθολογικού αμυντικού σχεδιασμού και αποδοτικής αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων. «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να διευρύνουμε και το οικονομικό, όχι μόνο το αμυντικό αποτύπωμα της προσπάθειάς μας», είπε χαρακτηριστικά. Η «Ατζέντα 2030» συνιστά μια θεσμική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές.
Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχει καταρτιστεί μακροπρόθεσμος προγραμματισμός αμυντικών εξοπλισμών, ο οποίος προβλέπει σχέδια για το επόμενο δώδεκα έτη, με δυνατότητα επέκτασης σε βάθος είκοσι ετών. Ο προγραμματισμός αυτός στοχεύει στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών με σύγχρονα μέσα, περιορίζοντας ταυτόχρονα το οικονομικό κόστος.
Στήριξη της Εγχώριας Επιχειρηματικότητας
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι στόχος είναι η συμμετοχή του εγχώριου οικοσυστήματος στον εξοπλιστικό σχεδιασμό, με αρχικό ποσοστό 25%. «Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός υγιούς παραγωγικού οικοσυστήματος που να καλύπτει τόσο τις δικές μας ανάγκες όσο και τις προοπτικές εξαγωγών», δήλωσε.
Η στρατηγική μας είναι μακροπρόθεσμη και δεν αφορά ευκαιριακές αντιδράσεις, ενώ η δημιουργία εγχώριου οικοσυστήματος αποτελεί εθνική υποχρέωση. «Είναι σημαντικό να υπάρξει σύνδεση της καινοτομίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, και η νέα Δομή Δυνάμεων περιλαμβάνει ειδική Διεύθυνση Καινοτομίας», προσέθεσε.
Προγράμματα και Καινοτομία στο ΕΛΚΑΚ
Η στήριξη της καινοτομίας εκφράζεται μέσω του Ελληνικού Κέντρου Άμυνας και Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο έχει ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει ήδη δέκα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, με επιπλέον ένδεκα να προγραμματίζονται έως το τέλος του 2025. «Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι το ΕΛΚΑΚ δεν θα προκηρύσσει απλά διαγωνισμούς για την αγορά προϊόντων, αλλά θα αναζητά καινοτόμες λύσεις μέσα από συνεργασίες με το οικοσύστημα καινοτομίας», ανέφερε ο υπουργός.
Ο υπουργός τόνισε ότι «η μόχλευση της καινοτομίας και του ανθρώπινου δυναμικού των νέων Ελλήνων είναι κρίσιμη». Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική ευκαιρία να εγκαθιδρύσει ένα μοντέλο παραγωγής ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που θα μπορούν να σταθούν όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οικονομικοί και στρατιωτικοί επιτελείς, που εργάζονται για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής.