28.5 C
Athens
26/06/2024
tvattica.gr
Clubbing1 640x426 2
ΑΤΤΙΚΗ

Ποσοστά σοκ χρήσης κοκαΐνης στην Αττική: 120.000 χρήστες μέσα στις γιορτές

Κοινοποίηση

Από το φορτίο στα λύματα της Αττικής προκύπτει πως, κατά τη διάρκεια των γιορτών, τουλάχιστον 120.000 άτομα στην Αττική έκαναν χρήση κοκαΐνης.

Τα λύματα της Αττικής, που μετρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, εκτός από μεγάλο αριθμό λοιμώξεων covid και γρίπης, έδειξαν πως κατά τη διάρκεια των γιορτών, τουλάχιστον 120.000 άτομα στην Αττική έκαναν χρήση κοκαΐνης. Για το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό της κοκαΐνης στα λύματα της Αττικής μίλησε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής σχολίασε τα σχετικά ευρήματα για τη διάδοση της κοκαΐνης και τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Έχει χαμηλώσει η τιμή της κοκαΐνης, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε, κάποιους μήνες τριπλασιάστηκε η χρήση».

Εξηγεί δε πως τα 120.000 άτομα αναλογούν στο 0,3% του πληθυσμού της Αττικής (από τα 4,2 εκατομμύρια χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ) που είναι χρήστες, εξηγώντας ότι, «είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά στο ιικό φορτίο είπε ότι, στα λύματα φαίνεται αύξηση 200% τον μήνα. «Έχουμε ταυτόχρονη τριπλή αύξηση» σημείωσε εκτιμώντας πως «θα έχουμε κλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες». Παρατήρησε πως, «είναι τεράστια η διασπορά και πολλά νέα παιδιά είναι ασυμπτωματικά».

Αναφερόμενος, τέλος, στη γρίπη ότι και εκεί υπάρχουν υποπαραλλαγές, με το τρέχον κύμα να αφορά στον τύπο Α και τον τύπο Β που αναμένεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, να αναμένεται πιο ήπιο.

Νέο ρεκόρ σε αντιικά φάρμακα την Πρωτοχρονιά

Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ασθενών με Covid αιτήθηκε και έλαβε το αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό από το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου έως και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Ειδικότερα, μέσα στις δύο αυτές μέρες, χορηγήθηκαν περίπου 3.500 αντιικά φάρμακα (Paxlovit), όταν η μεγαλύτερη ποσότητα αντιικών που έχει χορηγηθεί μέσα σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνούσε τα 810 σκευάσματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς η κατάσταση που επικρατεί αφορά τα κρούσματα από τις συγκεντρώσεις της ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ θα ακολουθήσει αύξηση λόγω των συγκεντρώσεων την Πρωτοχρονιά.

Ο συνδυασμός της νέας υπερμεταδοτικής παραλλαγής, σε συνδυασμό με τον μεγάλο συγχρωτισμό λόγω των εορτών αναμένεται να φέρει νέα εκτόξευση στη διασπορά της Covid-19 κατά 20% τις επόμενες δύο εβδομάδες, όπως προβλέπει ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Από την ανάλυση των αστικών λυμάτων που δείχνουν αύξηση έως 90% στο ιικό φορτίο γρίπης, Covid-19 και RSV στην Αττική, προκύπτει ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα φέρνουν σαρωτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, όπως λέει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας έχει παραλάβει ήδη 35.000 αντιικές αγωγές του φαρμάκου για την Covid (Paxlovid). Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο να μπορούν να το λάβουν, καθώς ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι μειώνει τις νοσηλείες, άρα θα βοηθήσει και στη μείωση των κατειλημμένων κλινών του ΕΣΥ και μάλιστα από ασθενείς με Covid.

Την ίδια στιγμή και με απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας (Πετραλιά, Κεφαλογιάννη και Θεμιστοκλέους) που δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη 02/01, στη «Διαύγεια», το ΝΙΜΤΣ συνεχίζει και τους επόμενους 3 μήνες να παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας και για τους επόμενους 3 μήνες. Στις κλίνες αυτές θα διακομίζονται ασθενείς non-Covid-19 από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να αποδεσμεύονται κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: http://www.news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL 24 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου έως την Κυριακή 9 Ιουνίου στον Κινηματογράφο ΖΕΑ

Κινηματογραφικές Βραδιές Δήμου Βύρωνα 2023 – 24

Πρόγραμμα πασχαλινών εκδηλώσεων στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  «ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ »

Συνέντευξη Δημάρχου Αθηναίων,στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3 FM» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα – Χ. Δούκας: «Να αποσυνδέσουμε τις εργασίες στις πλατείες από τα έργα του Μετρό. Να δώσουμε γρήγορα πίσω τον ελεύθερο χώρο στους κατοίκους»

Δήμος Αθηναίων: Εγκαινιάστηκε το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα»

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ – ΠΑΥΣΗ SILVER ALERT