26.9 C
Athens
19/06/2025
tvattica.gr
Ba433b4f6ddbf2d9e55b90003e1bc3b0 1
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείσιμο του καταυλισμού Ρουκμπάν: Ένα οδυνηρό κεφάλαιο για τους εκτοπισμένους στη Συρία

Κοινοποίηση

Κλείσιμο του Καταυλισμού Εκτοπισμένων στο Ρουκμπάν

Ο καταυλισμός εκτοπισμένων στο Ρουκμπάν, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης, έχει κλείσει τις πόρτες του, καθώς οι τελευταίες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή για να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους. Αυτό ανακοίνωσαν οι συριακές αρχές σήμερα.

Ο καταυλισμός του Ρουκμπάν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ, δημιουργήθηκε το 2014 κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος μάχεται κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Στον καταυλισμό αυτό, πολλοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη βία των τζιχαντιστών ή από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων.

Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του Ρουκμπάν, ο καταυλισμός θεωρούνταν εδώ και χρόνια ένας από τους πιο άθλιους και παραμελημένους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία. Πριν την πτώση του προεδρικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το Δεκέμβριο του 2024, περίπου 8.000 άνθρωποι ζούσαν ακόμη στο Ρουκμπάν, επιβιώνοντας με τρόφιμα και βασικά αγαθά που περνούσαν λαθραία με υψηλές τιμές.

“Η διάλυση του καταυλισμού του Ρουκμπάν και η επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές τους κλείνει ένα θλιβερό κεφάλαιο που δημιούργησε η πολεμική μηχανή του πρώην καθεστώτος”, δήλωσε ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Χάμζα αλ Μουστάφα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Επισήμανε ότι “το Ρουκμπάν δεν ήταν μόνο ένας καταυλισμός, αλλά και το τρίγωνο του θανάτου”, υπογραμμίζοντας την ωμότητα της πολιορκίας και της πείνας που υπέστησαν οι κάτοικοι αυτού του χώρου.

Ο καταυλισμός φιλοξένησε μέχρι και 100.000 ανθρώπους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χρόνου, οι εκτοπισμένοι άρχισαν να φεύγουν, κυρίως μετά την απόφαση της Ιορδανίας να κλείσει τα σύνορά της και να σταματήσει τις ανθρωπιστικές αποστολές το 2016.

Ο Σύρος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων και Καταστροφών Ραέντ αλ-Σάλεχ εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλοι καταυλισμοί εκτοπισμένων στη χώρα θα μπορέσουν να κλείσουν, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η οργάνωση Syrian Emergency Task Force που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο καταυλισμός είναι πλέον “επισήμως κλειστός και άδειος”.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το 2011, μετά από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας από τη Δαμασκό, αφήνοντας πίσω του περισσότερους από μισό εκατομμύριο νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και κατεστραμμένες υποδομές. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από τον περασμένο Δεκέμβριο, 1,87 εκατομμύριο άνθρωποι που εκτοπίστηκαν είτε στο εσωτερικό της Συρίας είτε στο εξωτερικό επιστρέφουν στα σπίτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ενίσχυση της Ελληνικής Οικογένειας: Οι Δηλώσεις της Υπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου στο ΕΡΤNews

user 3

Κίνηση στους δρόμους: Στο κόκκινο η Αττική- Στάσιμα τα αυτοκίνητα στην Μεσογείων

praktiki 2

Κλέλια Ανδριολάτου: Η εντυπωσιακή εμφάνιση με λεοπάρ μπικίνι που απογειώνει το Instagram

user 3

Βουλή: Συζήτηση για Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή σχετικά με την Τραγωδία των Τεμπών και τις προτάσεις παραπομπής 14 πολιτικών προσώπων

user 3

Συρία: Υπόσχεση προστασίας των Δρούζων και απόρριψη ξένων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση

user 3

ΚΚΕ: Απαιτούνται επίσημες θέσεις από Γερμανία, Ελλάδα και ΕΕ για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

user 3