Καναδάς: Επένδυση στην Άμυνα και Αντιμετώπιση Απειλών
Ο Καναδάς ανακοινώνει σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την πολιτική άμυνάς του, προγραμματίζοντας να διαθέσει φέτος το 2% του ΑΕΠ του προκειμένου να επιτύχει το στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών «μισή δεκαετία νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα». Ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε ότι αυτή η απόφαση αντανακλά τις «αυξανόμενες απειλές» που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Η παλαιά αντίληψη ότι η γεωγραφική θέση του Καναδά θα μας προστάτευε είναι όλο και πιο ξεπερασμένη», τόνισε ο Κάρνεϊ. Ο πρωθυπουργός εκφράζει την ανησυχία του για την αναπτυσσόμενη στρατηγική κατάσταση διεθνώς, η οποία έχει οδηγήσει τον Καναδά σε αναθεώρηση της αμυντικής του πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι απειλές που προέρχονται από έναν κόσμο πιο επικίνδυνο και πιο διχασμένο κλονίζουν τη διεθνή τάξη», φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για μια πιο ενεργή και ανεξάρτητη στρατηγική.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία και την Κίνα, ο Κάρνεϊ τόνισε ότι η νέα στάση των Ηνωμένων Πολιτειών σ’ αυτό το διεθνές πεδίο έχει επίσης σοβαρές συνέπειες για την Καναδική στρατηγική ασφάλειας. «Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να εξαργυρώνουν την ηγεμονία τους: χρεώνουν την πρόσβαση στις αγορές τους και μειώνουν τις συνεισφορές τους στη συλλογική μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς οι υπάρχοντες στρατιωτικοί πόροι του Καναδά έχουν «γεράσει», η κυβέρνηση της Οτάβας σχεδιάζει να επενδύσει σε νέα υποβρύχια, πλοία, ραντάρ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αισθητήρες στην Αρκτική. Ο Κάρνεϊ επεσήμανε ότι η κυριαρχία της Αρκτικής αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα. Η κυβέρνησή του προγραμματίζει να «ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια, κυρίως με τη συμμετοχή του στο ReArm Europe», μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων και βιομηχανίας.
Η σημερινή σύνοδος στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, αναμένεται να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για την αυξανόμενη ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών κοινοτικών πόρων. Ο Ρούτε αναμένεται να ζητήσει μια αύξηση κατά 400% στις αεροπορικές και αντιπυραυλικές δυνατότητες της Συμμαχίας, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των απειλών, κυρίως από μια Ρωσία που «σπέρνει τον τρόμο από τον ουρανό».