30.1 C
Athens
26/06/2024
tvattica.gr
Pos 1 640x426 (1)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές φέρνει πιο κοντά τον στόχο για επιπλέον μόνιμα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως

Κοινοποίηση

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Θέμα λίγων μηνών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως το κλείσιμο μίας μεγάλης «μαύρης τρύπας» για τα φορολογικά έσοδα του κράτους και ένα αποφασιστικό βήμα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μόνο αυτή την κίνηση θα μειωθεί σημαντικά το κενό ΦΠΑ και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου, που είναι το 2026 να μειωθεί στο 9% από 15% περίπου είναι σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιπλέον έσοδα για τον κρατικό κορβανά της τάξεως των 2,5 δις ευρώ, από ανείσπρακτο ΦΠΑ και από φόρο εισοδήματος.

Τι σημαίνει πρακτικά η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές; Ότι δεν θα μπορεί καμία απολύτως συναλλαγή να εκτελεστεί, χωρίς να ενημερωθεί η Εφορία, δηλαδή κάθε πελάτης που θα πληρώνει με πιστωτική κάρτα αυτόματα θα εκδίδεται η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή και σε πραγματικό χρόνο θα ενημερώνονται και τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Κατά συνέπεια θα είναι σχεδόν αδύνατη η παραποίηση στοιχείων, η απόκρυψη εισοδημάτων και η μη καταβολή ΦΠΑ. Το έργο της διασύνδεσης είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτείται μεγάλος όγκος δουλειάς, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, «είναι άλλο πράγμα η διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ, το οποίο έχει γίνει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου. Αυτό το καλοκαίρι βγάλαμε πάρα πολλά κλιμάκια για να ελέγξουμε ακριβώς αν οι ταμειακές διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τις πληροφορίες, και επιβλήθηκαν και πολύ αυστηρά πρόστιμα και κλεισίματα επιχειρήσεων στους παραβάτες».

Και συνέχισε τονίζοντας χαρακτηριστικά «είναι δεύτερο βήμα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο παραγοντικό έργο, στο οποίο εμπλέκονται η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που φτιάχνουν τα διάφορα λογισμικά».

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή την στιγμή και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν απόλυτη πίστη ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και δεν θα χρειαστεί και νέα παράταση, ώστε από την 1η Μαρτίου να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά στις πληρωμές με κάρτες θα εκδίδεται αυτόματα και η απόδειξη λιανικής πώλησης. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο έλεγχος θα είναι ακόμη πιο εύκολος και ουσιαστικός, καθώς σε πραγματικό χρόνο οι ελεγκτές θα μπορούν να βλέπουν χρεώσεις στα POS, εισπράξεις στην ταμειακή και εισροές στον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα POS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αγία Παρασκευή: Αποβάλλεται από το ιδιωτικό σχολείο ο μαθητής που έκανε bulling στον 13χρονο

Προθεσμία για τη Δευτέρα πήραν οι τρεις κατηγορούμενες για την δολοφονία της 23χρονης εγκύου

Γιώργος Ιωακειμίδης: Αυτοί είναι οι 12 περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής

Δημοσκόπηση: Παραμένει μεγάλο το προβάδισμα ΝΔ – Παγιώνεται το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση

Εξελέγη η νέα διοίκηση του ΠΕΣΥΔΑΠ

Κασσελάκης: Μαζική προπαγάνδα των ΜΜΕ για το κύμα αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ