35 C
Athens
21/06/2024
tvattica.gr
Images (31)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης

Κοινοποίηση

Στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βρέθηκε, μεταξύ 22 και 24 Μαρτίου, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με την ιστορική κοινότητα της Πόλης και τους Έλληνες που κρατούν άσβηστες τις παραδόσεις, τη γλώσσα και την ιστορία μας.

Πρώτος σταθμός του ήταν το Φανάρι και η προσωπική ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο με την άφιξή του, την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συναντήθηκε με την Αυτού Παναγιώτητα και είχαν μια εγκάρδια και εις βάθος συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη διαχρονική στήριξη του έργου του Πατριαρχείου από την ελληνική πολιτεία. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της πνευματικής καθοδήγησης της κοινότητας από τη φωτισμένη προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος με αδιάλειπτη εργασία διασφαλίζει τη συντήρηση, ενδυνάμωση και επέκταση των δεσμών των ομογενών μας με την μητροπολιτική Ελλάδα, λειτουργώντας ως φάρος πίστης και άρρηκτο σύμβολο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, ο κ. Φόρτωμας, είχε συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και με τον κ. Γιώργο Παπαλιάρη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και μέλη του, που αναπτύσσουν έντονη κοινωνική δράση και εκτός των ορίων της κοινότητας. Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε να βρίσκονται σε ακόμη πιο στενή συνεργασία και συνεχή διάλογο, ώστε οι πρωτοβουλίες, από κοινού, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την χιλιομετρική απόσταση από την πατρίδα και να δυναμώσουν τα δεσμά μέσα από κοινές δράσεις.

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου και πιο συγκεκριμένα τον Εντιμολογιότατο Άρχοντα κ. Λάκη Βίγκα, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινότητας, ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες τους και τα θέματα που διαχειρίζονται, μεταφέροντας ο βουλευτής προς όλους, την πλήρη αναγνώριση και στήριξη του πολυσήμαντου έργου που επιτελούν ως θεματοφύλακες της εθνικής συνείδησης, της ιστορίας και των παραδόσεών μας.

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένα γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων με τη δραστήρια και ιστορική, πρωτίστως, ελληνική κοινότητα της Πόλης, με κυριότερους σταθμούς το Ζάππειο Λύκειο, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο, όπου στο τελευταίο, είχε τη χαρά να παρακολουθήσει μια ποιητική βραδιά με διακεκριμένους Έλληνες, Τούρκους και Αρμένιους ποιητές, οι οποίοι απήγγειλαν ποιήματά τους με την συνοδεία στο πιάνο του βραβευμένου πιανίστα Βασίλη Κωνσταντινάκου.

Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης

Τέλος, την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Φανάρι, παρουσία πλήθους πιστών ομογενών μας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Σε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Γυάλινο μουσικό θέατρο: Παράταση για το 90’s πάρτυ με Ρακιντζή, Αρβανίτη και Βόσσου

Πέθανε ο «El Gato» – Πένθος για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης και του ισπανικού ποδοσφαίρου

Αφαίρεση διπλώματος: Με αυτές τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. χάνεις την άδεια οδήγησης για δύο μήνες

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Επιδείνωση με καταιγίδες μέχρι την Τετάρτη

Νίκος Χαρδαλιάς: Ορκίστηκε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής και το περιφερειακό συμβούλιο [εικόνες και βίντεο]