28 C
Athens
19/06/2025
tvattica.gr
01903df530a1fd2adaeab46f688c6b1a
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Προόδους στις μεταρρυθμίσεις του Λιβάνου – Επιτακτική η ανάγκη διεθνούς υποστήριξης με ευνοϊκούς όρους

Κοινοποίηση

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Προοδευτικά Βήματα για τον Λίβανο με Ανάγκη Διεθνούς Στήριξης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/6) ότι ο Λίβανος έχει δείξει σημάδια προόδου στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αναβίωση της οικονομίας του. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν, και η χώρα θα χρειαστεί εξωτερική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Οι διαδικασίες αυτές ακολούθησαν εβδομαδιαίες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ και Λιβανέζων αξιωματούχων στη Βηρυτό, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις ανάγκες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της οικονομικής σταθερότητας του Λιβάνου.

Η οικονομία του Λιβάνου αρχίζει να εμφανίζει αναταραχές από τα τέλη του 2019, κυρίως λόγω της υπερβολικής σπατάλης κονδυλίων από την κυρίαρχη ελίτ κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΔΝΤ έχουν συχνά παρεμποδιστεί από πολιτικά και ιδιωτικά συμφέροντα, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

Ο νέος πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, και ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στις αρχές του 2025, έχουν δεσμευτεί να δώσουν προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία χρηματοδότησης με το ΔΝΤ. Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει πρόσθετες ανάγκες λόγω των καταστροφών και του μαζικού εκτοπισμού που προκλήθηκαν από την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση.

Σύμφωνα με τον Ραμίρεζ Ρίγκο, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στον Λίβανο, «οι αρχές έχουν σημειώσει κάποια πρόσφατη πρόοδο, όπως η τροποποίηση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου και η υποβολή νέου νόμου στο κοινοβούλιο για την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών». Οι συζητήσεις με Λιβανέζους αξιωματούχους επικεντρώθηκαν επίσης στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα και της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην ενίσχυση των μέτρων κατά του ξεπλύματος χρημάτων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο Ρίγκο υπογράμμισε τη σημασία του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου του Λιβάνου, το οποίο θα πρέπει να υποστηρίξει την αναδιάρθρωση των ξένων ομολόγων που ο Λίβανος χρεοκόπησε το 2020, γεγονός που οδήγησε σε χρεοκοπία 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ανάγκες ανασυγκρότησης του Λιβάνου, τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και την έλλειψη δανειοληπτικής ικανότητας, η χώρα θα απαιτήσει ουσιαστική στήριξη από εξωτερικούς εταίρους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους», αναφέρεται στην ίδια δήλωση του ΔΝΤ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τις ανάγκες ανακατασκευής και αποκατάστασης του Λιβάνου μετά την ισραηλινή επίθεση σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι αντιτίθενται στην παροχή οποιασδήποτε χρηματοδότησης αναδόμησης για τον Λίβανο μέχρι να αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ, μια οργάνωση υποστηριζόμενη από το Ιράν, την οποία κατηγορούν για την εκτεταμένη επιθετικότητα εναντίον του Ισραήλ στο παρελθόν έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σεμινάριο Α’ Βοηθειών του ΚΕΠ Υγείας στην Αδελφότητα Σιβρισαρίoυ Σμύρνης “Oι Ταξιάρχες”

praktiki 1

Διάλεξη στο ΔΕΑΠ Περιστερίου: «Ιστορία του Περιστερίου από τα αρχαία χρόνια»

praktiki 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

praktiki 4

Ο Τραμπ προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικών όπλων από το Ιράν παρά τις αντιθέσεις με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών

user 3

Πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας στη Σαραγόσα: Ένας νεκρός και 19 τραυματίες από την έκρηξη οξυγόνου

user 3

Ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν: Στρατηγικοί βομβαρδισμοί κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων και υψηλών αξιωματούχων στην Τεχεράνη

user 3