28.5 C
Athens
26/06/2024
tvattica.gr
M M08977 1536x1024
ΑΤΤΙΚΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Αθηναίων: Ανέγερση γλυπτού-μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών

Κοινοποίηση

Χ.Δούκας: «”Το Δένδρο των Ψυχών” συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μαζί με την Πρόεδρο Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού επισκέφτηκαν το πάρκο Ερμού και Πειραιώς, απέναντι από την Τεχνόπολη, το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το γλυπτό-μνημείο για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Το παρών έδωσαν η εικαστικός Μαρία Μανδάκη που σχεδίασε το μνημείο και ο σιδηρουργός Γιώργος Σαντεξής, ο οποίος θα το κατασκευάσει.

Το Δέντρο των Ψυχών

Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «”Το Δένδρο των Ψυχών” συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα, με 57 πουλιά, ένα για κάθε συνάνθρωπό μας που χάθηκε άδικα στα Τέμπη. Ο Δήμος Αθηναίων με σεβασμό απέναντι στους νεκρούς και στους οικείους τους, επιθυμεί να τιμήσει την μνήμη τους και να ενώσει τη φωνή του με όλους αυτούς που διεκδικούν απόδοση δικαιοσύνης και ένα κράτος ασφαλές και δίκαιο. Ευελπιστούμε η πρωτοβουλία μας αυτή να αποτελέσει μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον προσωπικό και συλλογικό πόνο, που προκάλεσε το δυστύχημα».

Η κ. Καρυστιανού υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Αθηναίων για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα μνημείο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Τον ευχαριστούμε που συναισθάνεται την ανάγκη μας πέρα από δικαίωση, αυτό που συνέβη να μην ξεχαστεί ποτέ, να μείνει στη μνήμη όλων, να μην επαναληφθεί ποτέ».

Η κ. Μανδάκη, ανέφερε: «Δεκαεννέα ρίζες θα είναι πλεγμένες ανά τριάδες, οι οποίες θα καταλήγουν σε 57 κλαδιά πάνω στα οποία θα βρίσκονται τα 57 πουλιά που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Ένωσαν το πεπρωμένο τους σε μια κοινή πορεία, σε ένα κοινό ταξίδι που είχε αρχή αλλά δεν είχε τέλος».

Ο κ. Σαντεξής, δήλωσε: «Στο ετήσιο μνημόσυνο για το δυστύχημα των Τεμπών ήθελα να τιμήσω τα θύματα με 57 τριαντάφυλλα. Όμως αναγκάστηκα να τα αφήσω στα χαλίκια. Τότε σκέφτηκα ότι πρέπει να δημιουργήσω ένα μνημείο για αυτά τα παιδιά, το οποίο τελικά θα τοποθετηθεί στην Αθήνα».

Η δημιουργία μνημείου για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών εγκρίθηκε ύστερα από την εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, κατά την 10η Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου στις 27/3/2024.

Πληροφορίες για το γλυπτό-μνημείο:

Αρχική Ιδέα – Εκτέλεση έργου: Σαντεξής Γ. (Σιδηρουργός – Δια Πυρός και Σιδήρου)

Σχεδιασμός – Επιβλέπων έργου: Μανδάκη Μ. (Εικαστικός)

Διαστάσεις έργου: 4,00 m Ύψος Χ 3,20 m Ανάπτυξη διαμέτρου

Εκτιμώμενο συνολικό ύψος: 4,80 – 5,00 m

Εκτιμώμενο συνολικό βάρος: 2 – 2,5 tn

Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφίες στο linkhttps://we.tl/t-0eZ7KXsESa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κλινικές μελέτες: Η Ελλάδα απορροφά μόνο 100 εκατ. ευρώ από τα 44 δισ. που επενδύονται στην Ευρώπη

Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον καθαρισμό ρεμάτων είναι σε καθημερινή εγρήγορση 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ – ΠΑΥΣΗ SILVER ALERT 

17/06/2024 – 19/06/2024: Διαβούλευση για τον Νέο Κανονισμό Πρασίνου

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε άνδρας που ξυλοκόπησε την χειρουργημένη μητέρα του

Δήμος Αθηναίων: Οι Βιβλιοθήκες, οι κήποι και οι αυλές των Μουσείων και των Χώρων Πολιτισμού του ΟΠΑΝΔΑ υποδέχονται τα παιδιά για να συμμετέχουν σε καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα, με ελεύθερη συμμετοχή!