Αρχείο της ΕΡΤ: Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων
Να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα Αρχείων, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου, παρουσιάζοντας το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Ρούσσου Κούνδουρου, με τίτλο «Ελληνική βιομηχανία». Πρόκειται για ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο της παραγωγής του 1961, γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φιλμ 16mm, που καταγράφει την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα και την επίδρασή της στη γεωργία και στις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον σχεδιασμό και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας στη χώρα.
Αξία της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων
Η 9η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Αρχείων από το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων το Νοέμβριο του 2007. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων σχετικά με την πολιτισμική σπουδαιότητα των αρχείων, καθώς και στη φύλαξη, οργάνωση, ανάπτυξη και αποτελεσματική διαχείρισή τους. Επιπλέον, συμβάλλει στη διευκόλυνση της πρόσβασης του ευρύτερου κοινού στους μοναδικούς και σπάνιους θησαυρούς που φυλάσσονται στα Αρχεία. Έτσι, ενισχύεται η προώθηση και προβολή των συλλογών τους σε διεθνές επίπεδο.
Λίγα Λόγια για το Ντοκιμαντέρ «Ελληνική Βιομηχανία»
Το ντοκιμαντέρ «Ελληνική βιομηχανία», παραγωγής 1961, αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο και εξαιρετικό παράδειγμα ταινίας τεκμηρίωσης επιστημονικού και βιομηχανικού περιεχομένου στην Ελλάδα. Γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο φιλμ 16mm και αποτυπώνει τη βιομηχανική ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και την επιρροή της στη γεωργία και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, εξετάζει τα σχέδια εκσυγχρονισμού της βιομηχανίας.
Στο πρώτο μέρος, το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο πρόγραμμα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού της γεωργικής βιομηχανίας. Οι σκηνές αποτυπώνουν τη διαδικασία συγκομιδής οπωροκηπευτικών και τη μεταφορά τους σε βιομηχανικές μονάδες, όπου παράγονται και συσκευάζονται χυμοί και κομπόστες. Παρουσιάζονται επίσης πλάνα από άλλες γεωργικές βιομηχανίες που ασχολούνται με τη συσκευασία και παρασκευή γεωργικών υποπροϊόντων, όπως τα ζαχαρότευτλα, καθώς και εντυπωσιακές λήψεις των περιοχών όπου πραγματοποιούνται βιομηχανικά σχέδια.
Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ επίσης αναφέρεται στο έργο και τους σχεδιασμούς για την κατασκευή της Βιομηχανίας Αζωτούχων Λιπασμάτων της Πτολεμαΐδας. Αυτή σκοπεύει να εξοικονομήσει χρήματα από τις εισαγωγές, καλύπτοντας παράλληλα σε μεγάλο βαθμό τις εθνικές ανάγκες. Αξιοσημείωτες είναι και οι προοπτικές αυτής της βιομηχανικής μονάδας σε συνδυασμό με το εργοστάσιο λιγνίτη που τροφοδοτεί το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Ακολούθως, παρουσιάζεται η τσιμεντοβιομηχανία με τα εργοστάσια του Βόλου και της Χαλκίδας, με πλάνα από τις εγκαταστάσεις και τη διαδικασία παραγωγής. Η ανάπτυξη των μεταλλωρυχείων και της μεταλλουργικής βιομηχανίας αποτυπώνεται επίσης, με πλάνα από σήραγγες με βαγόνια, εργαζόμενους και τη διαδικασία εξόρυξης οικοδομικών υλικών, ιδιαίτερα στη Λάρυμνα.
Στο τελευταίο μέρος του ντοκιμαντέρ, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, με πλάνα από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα μηχανήματα σε λειτουργία. Επίσης, παρουσιάζονται τα Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου και οι προοπτικές τους, με εικόνες από σύγχρονες εγκαταστάσεις και κέντρα ελέγχου.
Παραγωγή: ΓΥΣ (Γενική Διεύθυνσις Τύπου και Πληροφοριών)
Σκηνοθεσία: Ρούσσος Κούνδουρος
Συνεργάτες: Βασίλης Βασιλικός, Λέων Λοΐσιος, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος
Έτος παραγωγής: 1961