28 C
Athens
19/06/2025
tvattica.gr
2096e6ad3e2657a97fe99a566b45ce55 1
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικοί Χώροι: Ζωντανοί Οργανισμοί και Αέναες Πηγές Έμπνευσης για τη Σύγχρονη Δημιουργία, σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη

Κοινοποίηση

Η Ανάδειξη της Αρχαίας Κληρονομιάς: Μια Σύγχρονη Προσέγγιση

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤΝews. Με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος φωτογραφιών του διεθνούς φήμης φωτογράφου Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, η κ. Μενδώνη είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, προβαίνοντας σε αναλύσεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές που αφορούν την ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς.

Η κ. Μενδώνη παρομοίασε τους αρχαιολογικούς χώρους με ζωντανούς οργανισμούς που απαιτούν προσοχή και φροντίδα, επισημαίνοντας ότι, λόγω της παλαιότητάς τους, χρήζουν και από περίθαλψη. «Αυτοί οι χώροι είναι μία αέναη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους δημιουργούς», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στον Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ, δήλωσε ότι χάρη σε αυτόν έχουμε μια κιβωτό ιστορικών τεκμηρίων που μας συνδέει με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Οι φωτογραφίες του αποτυπώνουν τα μνημεία, τους φύλακες, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί κατά την εποχή του, για το οποίο του είμαστε «πραγματικά ευγνώμονες».

Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου είναι να ενταχθούν οι αρχαιολογικοί χώροι στην καθημερινότητα των πολιτών. «Θέλουμε να είναι προσβάσιμοι και να μεταδίδουν τα συναισθήματα και τις αξίες τους στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες», τόνισε. Η κ. Μενδώνη τόνισε επίσης ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μας είναι «ζωντανοί οργανισμοί», οι οποίοι απαιτούν φροντίδα και προσεγμένη προσέγγιση, ειδικά όταν απαιτούν αναστηλωτικές εργασίες. Αυτές οι εργασίες, όπως είπε, τα τοποθετούν «στην εντατική» ή σε μια πιο ήπια διαδικασία ανάρρωσης, πάντα στο πλαίσιο των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η υπουργός Πολιτισμού συζήτησε επίσης τη σχέση των Ελλήνων με τους αρχαιολογικούς χώρους. «Αυτή η σχέση συνδέεται άμεσα με την οικογένεια και την παιδεία του καθενός», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες δείχνουν ενδιαφέρον για την πολιτιστική τους κληρονομιά και, όταν τους εμπιστεύονται, την προστατεύουν.

«Πρέπει οι αρχαιολογικοί χώροι και οι μνημειακές μας κληρονομιές να φιλοξενούν εκδηλώσεις που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι αυτές οι εκδηλώσεις σχετίζονται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν αέναη πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και ότι οι σύγχρονες δράσεις συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση αυτών των χώρων από επιστήμονες και την κοινωνία στο σύνολό της.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή των αρχαιολογικών χώρων στις σύγχρονες εκδηλώσεις, υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού προς τα μνημεία και την ανάγκη να διατηρείται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ της σύγχρονης χρήσης και των αξιών των μνημείων. «Πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μνημεία, αλλά με σεβασμό και συμφωνία με τους συμβολισμούς που εκπέμπουν», επεσήμανε.

Η υπουργός προσκάλεσε τους νέους να αγκαλιάσουν την αρχαιολογία, λέγοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά μας συνδέει με το σήμερα και ότι η γνώση της ιστορίας και της παράδοσης είναι απαραίτητη για ένα βιώσιμο μέλλον. Η συμβολή των αρχαιολόγων είναι καίρια για την ανάπτυξη, καθώς ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με την αναπτυξιακή δυναμική κάθε τοπικής κοινωνίας.

Σχολιάζοντας το θέμα της διαφήμισης του αθλητικού παπουτσιού πάνω από την Ακρόπολη, η κ. Μενδώνη εξήγησε ότι η μήνυση ήταν αναγκαία λόγω παραβίασης του αρχαιολογικού νόμου, αν και η παράβαση αφορούσε το Ζάππειο.

Για τις ουρές των τουριστών στην Ακρόπολη, ανέφερε ότι το νέο σύστημα ζωνών επισκεψιμότητας έχει λύσει το πρόβλημα. «Το ωράριο της επίσκεψης ρυθμίζεται με συγκεκριμένες ζώνες ανά ώρα, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ροή επισκεπτών», σημείωσε.

Όσον αφορά το Παλιό Μουσείο της Ακρόπολης, γνωστοποίησε ότι θα παραδοθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2026. Η πρώτη φάση υλοποίησης έργων στο Τατόι αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η χώρα έχει προβεί σε σημαντικά βήματα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο είναι σύνθετες, αλλά προχωρούν θετικά. Στον τομέα των έργων, δήλωσε ότι το ΥΠΠΟ υλοποιεί περισσότερα από 850 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκτακτη Προειδοποίηση για Κακοκαιρία με Καταιγίδες και Πτώση Θερμοκρασίας από Κυριακή

user 3

Φιορεντίνα – Παναθηναϊκός: Ο Σφιντέρσκι Ηγέτης στην Πράσινη Στελέχωση

user 3

Μάγδα Φύσσα: Η εκδήλωση του πένθους και η αναζήτηση της ψυχής

user 3

Διόνυσος: Φωτιά σε διαμέρισμα μετά από έκρηξη σε λέβητα πετρελαίου

praktiki 2

Θετικά Βήματα στις Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας: Συνεδριάσεις Λονδίνου και Προοπτικές Επίλυσης Ζητημάτων

user 3

Δολοφονία Βουλευτή στην Κένυα: Σοκ και Θλίψη στο Ναϊρόμπι

user 3